Τα πρώτα αποτελέσματα σε Έλληνες ασθενείς με παχυσαρκία, με τη νέα από του στόματος θεραπευτική πρόταση (συνδυασμός των δραστικών βουπροπιόνη / ναλτρεξόνη), παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη 3η Μετεκπαιδευτική Συνάντηση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.

Η συνάντηση είχε ως κεντρικό θέμα την «Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και των επιπλοκών της στην καθημερινή κλινική πράξη».

Εισηγήτρια στην εκδήλωση ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας – Σακχαρώδους Διαβήτη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστημιακό ΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», Βάια Λαµπαδιάρη. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η κα Λαμπαδιάρη παρουσίασε τη νέα διεθνή μελέτη, «IGNITE», σε ασθενείς με παχυσαρκία, καθώς και τα αποτελέσματα, της μέχρι στιγμής, θεραπευτικής κλινικής εμπειρίας σε Έλληνες ασθενείς, από το νέο συνδυασμό βουπροπιόνης/ναλτρεξόνης, σε χάπι για την παχυσαρκία, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του στην ελληνική αγορά. Τα αποτελέσματα κρίθηκαν απολύτως συνεπή με τις προσδοκίες της ιατρικής κοινότητας, σε επίπεδο αποτελεσματικότητας αλλά και ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η δυνατότητα να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα έντονης και ανεξέλεγκτης επιθυμίας για λιχουδιές (λιπαρές τροφές, τροφές με ζάχαρη, κλπ.) και η κλινική εμπειρία 6 μηνών με το συνδυασμό βουπροπιόνης-ναλτρεξόνης, όπου οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους, >10%, και βελτίωση των μεταβολικών παραμέτρων τους.

Επίσης, υπέρβαροι ασθενείς με διαβήτη και Δείκτη Μάζας Σώματος, 27-30 (BMI), παρουσίασαν σημαντική απώλεια βάρους, σε ποσοστό περίπου 15%, μετά από θεραπεία, με το σταθερό συνδυασμό, επικουρούμενοι από πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης.

Τέλος, στη συνάντηση παρουσιάστηκε η διεθνής μελέτη 78 εβδομάδων, «IGNITE», σε πραγματικό πληθυσμό, όπου, με τη θεραπεία του συνδυασμού βουπροπιόνης/ναλτρεξόνης σε χάπι και με ολοκληρωμένο τρόπο παρέμβασης, οι ασθενείς πέτυχαν 10 φορές μεγαλύτερη απώλεια βάρους, από τα άτομα που εφάρμοζαν πρόγραμμα μόνο με δίαιτα και άσκηση, από την 26η εβδομάδα. Η απώλεια βάρους συνεχίστηκε και διατηρήθηκε, κατά την διάρκεια των 78 εβδομάδων – διάστημα πολύ μεγαλύτερο από τον αρχικό χρόνο μελέτης του συνδυασμού, με απώλεια βάρους που ξεπέρασε το 10 %.