Η συμμόρφωση των διαβητικών ασθενών με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις, έχει την δυνατότητα να βελτιώσει κατά πολύ τον γλυκαιμικό έλεγχο, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Μόλις πριν απο λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκαν επικαιροποιημένες (European Association for the Study of Diabetes, EASD) διατροφικές συστάσεις για την διαχείριση του διαβήτη.
Οι συστάσεις, στηρίχθηκαν κατά βάση σε μετα-αναλύσεις μελετών και τα αποτελέσματα δηλώνουν οτι για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά απο διατροφικά πρότυπα, αρκεί πάντα να υπάρχει εξατομίκευση με βάση τις ανάγκες του ασθενή από τους αρμόδιους ειδικούς. Ωστόσο, κάποιες ουσιώδεις συστάσεις, οι οποίες ισχύουν και για τον γενικό πληθυσμό, είναι οι εξής:
-ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και γρήγορου φαγητού
-καθημερινή κατανάλωση μη επεξεργασμένων, φυτικών τροφίμων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι
-μέτρια, εβδομαδιαία κατανάλωση οσπρίων
-υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών και όταν αυτό δεν είναι εφικτό μέσω της δίαιτας, χορήγηση ειδικού σκευάσματος
-προσεκτική αντικατάταση της ζάχαρης με γλυκαντικές ουσίες
-μείωση της κατανάλωσης αλατιού
-μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
-ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων και σακχαρούχων ποτών
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις συστάσεις στο https://doi.org/10.1007/s00125-023-05894-8